Een goedkopere video met de subsidie voor internationale bedrijfscommunicatie

Blogartikel

Dankzij een subsidie van FIT, Flanders Investment & Trade, kan je videos zoals een bedrijfsfilm goedkoper of zelfs gratis laten maken. FIT is het aanspreekpunt van de Vlaamse Overheid voor alles wat met internationaal ondernemen te maken heeft.

Een van de subsidies die FIT aanbiedt heet de subsidie voor digitale internationale commerciële bedrijfscommunicatie. Onder die subsidie vallen video’s maar ook meertalige webshops en social media. Wat de subsidie precies inhoudt voor video, lees je hieronder.

Wat is het?

De subsidie voor digitale internationale commerciële bedrijfscommunicatie is een subsidie ontworpen met als doel Vlaamse bedrijven sterker internationaal op de markt te zetten en export vanuit Vlaanderen te stimuleren.

De subsidie is van toepassing op videocontent zoals een bedrijfsfilm als ze gemaakt wordt in een vreemde taal, met als doel om in het buitenland te tonen.

Concreet krijg je van FIT tot 4.500 euro per project. Heb je sinds 2005 meer dan 4 goedgekeurde subsidie-aanvragen bij FIT? Dan is het bedrag beperkt tot 3.000 euro.

Voor wie?

Iedere onderneming die gevestigd is in het Vlaams Gewest en voldoet aan de definitie van een KMO die internationaal wil groeien.

Een KMO stelt minder dan 250 werknemers tewerk en heeft een jaaromzet van maximaal 50 miljoen euro en een balanstotaal van maximaal 43 miljoen euro.

Hoe werkt het?

De subsidie voor digitale internationale commerciële bedrijfscommunicatie aanvragen is gemakkelijk en duurt niet langer dan een kwartier. Je dient de aanvraag altijd minimaal 7 dagen voor aanvang van het project in.

Elk lid van FIT kan de subsidie digitaal aanvragen. Nog geen lid van FIT? Dan kan je hier gratis registreren. Al geregistreerd? Dan kan je hier een subsidieaanvraag indienen.

Stap 1: Vraag één of meerdere offertes op

Je zal minimum 1 offerte moeten voorleggen tijdens de aanvraag. Onderdeel van een holding? Offertes uit bedrijven binnen de holding worden niet aanvaard. Je zal moeten samenwerken met een onafhankelijke externe partner.

Stap 2: Vul de aanvraag in

Tijdens de aanvraag vul je enkele gegevens in:

  • Financiële gegevens waaronder je omzetcijfer en balanstotaal
  • Een (beknopte) motivatie
  • Een lijst van buitenlandse doelmarkten
  • De taal / talen waarin de video wordt gemaakt
  • Een budgetraming van de externe kosten mét toelichting
  • Een offerte van een externe partij
aanvraag3

Stap 3: Je project wordt goed- of afgekeurd

Goedgekeurd? Upload een kopie van de factuur én bewijs dat je het logo van FIT hebt vermeld in de video. Dat doe je maximaal 6 maanden na goedkeuring van het dossier.

Afgekeurd? Je kan FIT altijd bereiken voor advies op +32 2 504 88 64 of [email protected].

Waar moet ik op letten?

Voldoe je aan alle voorwaarden, dan is de kans op slagen heel groot. Hou toch rekening met de volgende verplichtingen. Niet in alle gevallen wil je bijvoorbeeld FIT vermelden.

Verplichte vermelding van FIT

Maak je een video? Dan moet je op het einde een verplichte melding van FIT maken: “This website/webshop/movie is developed with the support of”, gevolgd door het logo van FIT.

logo FIT

Wachttijd tot 60 kalenderdagen

Het kan tot 60 kalenderdagen duren voordat je aanvraag wordt goedgekeurd. Tijdens drukke periodes zelfs langer. Je mag tijdens de wachtperiode, vanaf 7 dagen na je aanvraag, al beginnen met de productie. Je loopt het risico dat de aanvraag niet wordt goedgekeurd.

Toegevoegde waarde is aantoonbaar

Je zal tijdens de aanvraag moeten bewijzen dat het project een toegevoegde waarde creëert voor het Vlaamse Gewest. Dat is bijvoorbeeld meer buitenlandse klanten, een hogere omzet of meer arbeidsplaatsen in het Vlaamse Gewest. Je hoeft de impact niet te berekenen of staven. Er wordt vooral gekeken naar het businessmodel van je onderneming.

Niet combineerbaar met andere subsidies

Je kan de subsidie op de productie van je video niet combineren met andere subsidies van FIT of andere overheidsinstellingen. Lopende subsidies die niets met de video te maken hebben mogen natuurlijk wel.

Verplicht in vreemde taal

Je video mag alles behalve Nederlandstalig zijn. Je kan achteraf wél een versie met Nederlandstalige ondertitels laten maken. Of een tweede versie met een Nederlandstalige voice-over. Vraag je externe partner om de kosten hiervoor duidelijk te scheiden op de offerte en factuur.

Meerdere keren aanvragen

Je kan de subsidie meerdere keren aanvragen. Wil je bijvoorbeeld een Engelstalige website én bedrijfsfilm maken, dan kan je hiervoor twee dossiers indienen. Meerdere dossiers voor hetzelfde project, zoals bijvoorbeeld verschillende video’s, worden niet goedgekeurd. Fit beoordeelt dit case-per-case.

Conclusie

Een subsidie aanvragen voor digitale internationale commerciële communicatie is gemakkelijk en neemt niet veel tijd in beslag. Vind je het niet erg om even te wachten én FIT te vermelden op het einde van de video? Dien dan zeker een subsidieaanvraag in. Vragen over deze of andere subsidies voor je volgende videoproject? Wij helpen je graag verder.

Inhoudstafel